• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve bestaande uit twee losse bestanddelen, schuin ingeplant ten opzichte van de straat en haaks gelegen in de rechte hoek van een driehoekig perceel. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis ingeplant aan de noordelijke erfzijde vergezeld van een langer bedrijfsgebouw ervoor aan de westelijke erfzijde. Begraasd erf afgeboord door een haag aan de straatkant. Op de Ferrariskaart (1771-1778) vertoont het overeenkomstige driehoekige perceel al een samenstel van twee gebouwen met overeenkomstige configuratie. Ook volgens een aantal constructieve kenmerken (naar vormgeving en materiaal) kan de hoeve nog opklimmen tot de tweede helft van de 18de eeuw.

Karakteristiek boerenhuis in baksteenbouw met het gebruikelijke langgerekt volume. Telt één bouwlaag van zes traveeën met haardtravee links, onder zadeldak (voorste dakschild met pannen, achterste dakschild met cementpannen). Rood gekaleide, verankerde erfgevel op grijsgeschilderde bepleisterde plint, horizontaal afgelijnd door een gewitte geprofileerde daklijst. Onregelmatig geplaatste muuropeningen in contrasterende vlakke gewitte omlijstingen. Rechthoekige vensters met houten latei, duimluiken, hardstenen lekdrempel en voorzien van kenmerkende diefijzers. Rechthoekige voordeur en een tweede lagere deuropening rechts opzij met korfboogvorm, gevat in een omlijsting van alternerend gesinterde en rode bakstenen (nu overschilderd) typerend voor de regionale boerenhuisbouw. Armwaterpomp tegen de haardtravee geflankeerd door venstertraveeën.

Lange bakstenen dwarsschuur met stallen in verankerde baksteenbouw onder zadeldak (cementpannen). Lage erfgevel met karakteristieke verhoogde schuurpoort. Diverse staldeuren evenals de schuurpoort met traditioneel groen geschilderd houtwerk.

Auteurs: Verbeeck, Mieke