Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Boerenburgerhuis volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1902 door landbouwer Casimir Van Nieuwenhuyse. Voorheen met uithangbord boven de voordeur.

Gekasseide erfoprit met ijzeren toegangshek links van het boerenhuis. Aan de straatkant gelegen bakstenen huis van zes traveeën met links een aansluitende poorttravee onder zadeldak met pannen. Roodbakstenen straatgevel met knipvoegen op een gecementeerde en geschilderde plint. Gebruik van gesinterde baksteen in horizontale banden. Decoratieve verankering, onder meer ruitvormig anker boven de poort in de linkertravee. Getoogde openingen op hardstenen lekdrempels met vernieuwd houtwerk. Zijgevels met rondboogvormige zoldervensters.

Dwars op de achtergevel van het boerenhuis gelegen schuur/stalvolume, aan de oostzijde van het verharde erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken bedekt met rode, Vlaamse pannen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke