Café De Vaart met bijgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café met bijgebouwen

Beschrijving

Café "De Vaart" met aanpalende bijgebouwen. Volgens gegevens uit het kadasterarchief werd een bestaande gebouwenconfiguratie met gesloten aanleg uit de tweede helft van de 19de eeuw en na opsplitsing in 1900, in 1913-1914 gedeeltelijk herbouwd door brouwer Maurice Cremers van Kalken met twee woningen nummer 69 en nummer 71. Voorheen genaamd café "De Kaai bij Dhaemers".

Op de oude rooilijn gelegen diephuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak bedekt met pannen, daterend van 1913-14. Stompe bakstenen voorpuntgevel met gebruik van geel-, blauw- en witgeglazuurde baksteen in banden en de ontlastingsbogen; tegeltableau met rozetmotief in het boogveld boven de deur. Witgeschilderde begane grond met tot breed liggend venster gewijzigde benedenvensters en deuropening onder metalen I-balk versierd met rozetten. Gekoppelde segmentboogvensters op de zolderverdieping. Aanpalende lagere bijgebouwen uit de 19de eeuw aan de noordwest- en noordoostzijde van de met beton verharde binnenplaats en aan de straatkant. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Gepikte plint aan de binnenkoer. Straatgevel met aangepaste/gedichte openingen onder metalen I-balken versierd met rozetten. Voorts rechthoekige openingen onder houten lateien.

Auteurs: Verbeeck, Mieke