• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve: boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen op beboomd erf met bijhorende vroegere moestuin en grote achterliggende boomgaard. Boerenhuis beschermd als monument en omgeving als dorpsgezicht bij Ministerieel Besluit van 18.10.1995. Uitzonderlijk groot en lang rechthoekig boerenhuis van acht traveeën onder hoog zadeldak, heden kunstleien in plaats van stro. Aandaken op schouderstukken op geprofileerde zandstenen consoles, afgewerkt met vlechtingen.

Deuromlijsting gedateerd "anno 1732". Twee dakvensters met klokvormige bekroning en driehoekig fronton verdwenen bij herstel van het dak in 1932.

Traditionele bak- en zandstenen voorgevel op lage gepikte plint, horizontaal gemarkeerd door gecementeerde speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels van de getraliede zandstenen kruiskozijnen. Rechthoekige deuren in de eerste en zesde travee. Linkerdeur in (gecementeerde) zandstenen omlijsting met bolkozijn getralied bovenlicht en brede latei op geprofileerde consooltjes met opschrift "anno". De gelijkaardige deur in de zesde travee heeft als opschrift: "17-IHS-32". Het Christusmonogram is bekroond door een kruisje; onderaan staat een hartje. Een gewitte geprofileerde daklijst lijnt de gevel af.

Linker zijaandak gecementeerd en voorzien van twee rondboogvormige zoldervensters. Rechter zijaandak met sporen van beraping en twee steekboogvormige muuropeningen. Verankerde bakstenen achtergevel op gepikte plint met vierkante getraliede keldergaten op de noordwest- en noordoosthoek. Drie smalle getraliede opkamervenstertjes met kloosterkozijn in zandstenen omlijstingen met sponning, neggen en uitspringende afgeronde tussendorpel. Opvallende, lage rondboogvormige achterdeur in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten en gebogen druiplijst met voluutvormige sluitsteen. Aflijnende gepleisterde geprofileerde daklijst onder dakoverstek met hanggoot.

Goed bewaard interieur met centrale woonkamers voorzien van dubbele open haard met geprofileerde haardlijst en schouwwangen bekleed met houten panelen. Drie blootgelegde moerbalken met versierd uiteinde rustend op geprofileerde zandstenen consoles. Moerbalk in de centrale woonkamer voorzien van inscriptie met initialen en zelfde jaartal als op de deur: "BEV/ 1732". Derde grote haard in kleine kamer uiterst rechts. Achteraan twee opkamers boven gewelfde kelders links en rechts (nu trappenhuis) van de achterkeuken.

Ten westen vlakbij het boerenhuis, schuin ingeplante kleine stal met afgeronde hoeken en haaks achter aangebouwde bakoven onder zadeldak.

Ten zuidwesten van het voorerf, L-vormige bakstenen voormalige dwarsschuur met stallen en wagenhuis onder snijdende pannen zadeldaken, daterend uit het einde van de 19de eeuw. Dakoverstek op houten schoren. Binnenin grotendeels herbestemd als woonruimte.

• BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 570.

Auteurs: Verbeeck, Mieke