• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaande landelijke dorpswoning, volgens gegevens uit het kadasterarchief opgetrokken in 1872 door landbouwer Joseph de Lausnay (registratie in 1873). Naar verluidt voormalig doktershuis.

Dubbelhuis van vijf traveeën met symmetrische opstand en min of meer overeenkomstige kleine aanbouwen tegen de zijgevels van telkens één travee. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (hoofdvolume) of halve schilddaken (aanbouwen), bedekt met geglazuurde pannen. Straatgevel op een bepleisterde en geschilderde plint en begrensd door dito geblokte hoekbanden. Houten kroonlijst met tandlijst (straatzijde) en gelede architraaf (straat- en achterzijde). Getoogde vensteropeningen in vlakke bepleisterde omlijstingen onder gebogen rollaag (vernieuwd houtwerk). Toegangsdeur in geriemde, hardstenen omlijsting met oren en op neuten (voordeur met briefpanelen). Overeenkomstige achtergevel met bepleisterde deuromlijsting en getraliede vensters. Rondboogvormig zoldervenster in zijpuntgevel.

Interieur

Deels vernieuwd interieur met behouden indeling. Bewaarde muurschilderingen achter het behangpapier in de rechtervoorkamer (vrijgemaakt in 1980 en erna behangen). De schilderingen werden vervaardigd door schilder Casimir Van Brussel (° Wetteren, 1805) zie opschrift "ZICHT VAN NAPELS/ EN VAN DEN BERG VESUVIUS/ C. VAN BRUSSEL/ SCHR LAARNE 1875-1877". Voorts bewaarde plafonds met eenvoudig lijstwerk en/of rosas, paneeldeuren met van ergens anders afkomstige en gerecupereerde, koperen deurklinken. Diverse marmeren schouwmantels (witmarmeren schouwmantel in de rechtervoorkamer, schouwmantel met marmerbekleding in de linkerachterkamer en roodmarmeren schouwmantel met witmarmeren consoles in de linkervoorkamer). Kelder met vlak, bepleisterd gewelf, bakstenen trap en tegelvloer. Houten zolder- en opkamertrap. Vernieuwd dakgebint en vernieuwde vloeren.

Bewaarde tuin met glooiingen en dieper gelegen vijver. In oorsprong grotere tuin met ommuring. Verdwenen ijskelder.

Auteurs: Verbeeck, Mieke