erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
58180
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58180

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dorpswoning teruggaand op een aanvankelijk landgebouw. Volgens het kadasterarchief liet brouwer Joseph De Smet in 1854 een dwars op de straat gelegen landgebouw oprichten. In 1901 werd het gebouw naar de straat toe vergroot en gesplitst in een huis met achterliggend magazijn van brouwer Rigobert Dauwe; in 1941 verenigd tot één woning. Diephuis van één bouwlaag op langgerekte rechthoekige plattegrond. Verankerde baksteenbouw onder een schilddak bedekt met kunstleien. Beraapte en witgeschilderde straatgevel op een bepleisterde en witgeschilderde plint. Geprofileerde houten kroonlijst, aan de straatkant met tandlijst en ter hoogte van de zijgevels met getrapte daklijst. Straatgevel met getoogde openingen in vlak bepleisterde omlijstingen en op hardstenen lekdrempels (bewaard houtwerk van circa 1900). Centrale deur geflankeerd door brede vensters met luiken. Zijgevels met rechthoekige openingen onder lateien, rechterzijgevel met opkamer- en keldervenster.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58180 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.