Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, verscholen in het struikgewas en gelegen naast nummer 16. De literatuur dateert de bouw van de kapel door de Boerinnenbond omstreeks 1936. Volgens het kadasterarchief is de bouw van de kapel geregistreerd in 1940, op eigendom van ingenieur Louis Standaert-Tibbaut uit Eeklo/Balgerhoeke.

Deels vervallen wegkapel op rechthoekig grondplan. Baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met leipannen. Halsgevel met klok in een uitgespaarde opening bovenin de geveltop. Centrale getrapt verdiepte rondboogdeur (deurlicht met traliewerk). Zijgevels met schuin oplopende gevelhoeken en twee maal drie halfronde vensters met gestructureerd glas.

Bepleisterd en geschilderd interieur. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind op wandconsole boven het eenvoudige altaar.

• BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 477.
  • DUQUET F., "Zo was Kalken", Schellebelle, 1982, p. 331.

Auteurs: Verbeeck, Mieke