erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
58161
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58161
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis, gelegen naast de Onze-Lieve-Vrouwekapel op de hoek met de Kouterstraat. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1882 door metser François Van Boxelaere. In 1895 liet Nestor Servais een bijgebouw optrekken achter het bijgebouw aan de straatkant.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, met lager aanpalend volume van één travee tegen de rechterzijgevel. Rode baksteenbouw op een hardstenen plint en onder een leien zadeldak. Straatgevel verlevendigd door het gebruik van gesinterde baksteen voor de daklijst en de puilijst, de hoekblokken, de lisenen van de deurtravee, de omlijsting van de deur en de bovenvensters. Licht getoogde deuropening en bovenvensters, rechthoekige benedenvensters onder metalen I-latei versierd met rozetten (vernieuwd houtwerk). Gecementeerde linkerzijgevel en beraapte rechterzijgevel.

Rechts, lager aanpalend volume. Baksteenbouw op hardstenen plint en onder half schilddak bedekt met kunstleien. Straatgevel met segmentboogvormige poort en beraapte rechterzijgevel.

Het huis werd gesloopt in de loop van 2006.

  • VAN DE SOMPEL A. en HANSELAER L., Merkwaardige muurbeschilderingen in woningen in Kalken en Laarne, artikel Import//Export, in Vruchten van het platteland, Gemeente Laarne, 12, 2006, p. 78.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58161 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.