Buitenverblijf Villa Piens

Beschrijving

Volgens gegevens uit het kadasterarchief opgetrokken in 1941 in opdracht van de Gentse handelaar Gustaaf Piens-Van de Velde naar ter plaatse bewaarde ontwerpplannen van 1940 (gesigneerd Vermeiren?). Ruime achterliggende tuin aangelegd naar de plannen van 1942 van tuinarchitect Albert Dervaes uit Wetteren. Het ontwerp van deze "moderne lusthof" omvat een boomgaard met appel-, peren- en pruimenbomen, een tuinpaviljoen met aanpalend terras en rotshof en twee vijvers met aanpalend terras. Daarnaast werd er rekening gehouden met de bestaande Stenenbeek die door de tuin loopt. De villatuin is aan de straatkant afgesloten door een lage haag met ijzeren toegangshek tussen gebogen pijlers in breuksteen metselwerk.

Vrijstaande villa van twee bouwlagen en drie traveeën, met een verhoogde begane grond en voorafgegaan door een breed bordes met tegenover de inkom een brede uitwaaierende trap tussen postamenten met bolornamenten. Gecementeerde en geschilderde baksteenbouw op een breukstenen plint en onder pannen schilddak. Hoger opgetrokken en licht uitspringende centrale toegangstravee onder puntgevel met ruitmotieven, geflankeerd door twee dakvensters. Brede rondboogdeur met omgevend deurlicht en decoratief opengewerkt ijzerwerk, in een omlijsting van bruingeglazuurde steen. Bovengelegen liggend venster in dito omlijsting. Zijtraveeën met respectievelijk rechts een halfronde erkeruitbouw en links een rechthoekige, beide met een bovengelegen Venetiaans venster en balkon met ijzeren leuning. Aan de achterzijde, tweede bordes met brede trap geflankeerd door een zuilengaanderij en een later toegevoegde veranda. Rechthoekige vensters met groen en wit glas in lood en ronde vensters in omlijsting van bruingeglazuurde steen of met kruisvormig smeedwerk aan de buitenzijde (bewaard houtwerk).

Interieur

Over de twee bouwlagen doorgetrokken ruime inkomhal met een bordestrap met fraaie, houten trapleuning en trappaal; tegelvloer in dambordpatroon. Bureau met brede, marmeren schouwmantel met afgeronde hoeken. Bewaarde binnendeuren, parketvloer en plafond met eenvoudige kooflijst. Rond glas-in-loodraam (zijgevel) met aan binnenzijde voorstelling van zeilschip.

Ten noordwesten van de villa gelegen dubbele garage. Bepleisterde en geschilderde baksteenbouw op breukstenen plint en onder pannen schilddak.

Grote tuin ten noordwesten van de villa, grotendeels volgens bewaard tuinontwerp van 1942. Bij de villa aansluitend gedeelte met strakkere tuinaanleg met terras en tuinbeelden. Over de Stenenbeek bevindt zich een stenen brug en een houten boogbrug met ijzeren leuning. Achteraan, bebost gedeelte met 19de-eeuws tuinpaviljoen en ijskelder, beiden behorend tot de voorafgaande bebouwing en geïntegreerd in het ontwerp van 1942.

Achtzijdig, bakstenen tuinpaviljoen op een gecementeerde plint en onder een overstekend, leien tentdak. Rondboogvormige toegang (bewaarde deur met getraceerd deurlicht), voorts twee ovale en één rondboogvenster. Bij de bouw van de villa aangebrachte muurschilderingen met opschrift "MAURICE SEBAINE(?)/ KALKEN 1944". Vier rechthoekige panelen met afgeschuinde hoeken, waaronder twee sprookjesvoorstellingen (onder meer Sneeuwwitje) en twee landschappen (molen- en riviergezicht). Daarnaast een geschilderde, octogonale klok.

19de-eeuwse ijskelder. Baksteenbouw met licht getoogde toegangsdeur opgehangen aan hengsels. Licht gewelfde gang eindigend op een licht getoogde deuropening als toegang tot ronde ruimte met bakstenen troggewelven tussen ijzeren liggers.

• BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 572-573.

Auteurs: Verbeeck, Mieke