• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met eclectische inslag, gelegen op de hoek met de Koffiestraat en heden in gebruik als café "Parochiehuis". Volgens het kadasterarchief lieten drukkers Prudent en Emile Van de Velde in 1913 het huis optrekken. Voornamelijk op stilistische gronden ontwerp toegeschreven aan architect Th. Présiaux (Lede). Volgens oude prentkaarten bezat de afgeschuinde hoektravee voorheen een houten erkeruitbouw met bovenliggend balkon.

Hoekhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, waaronder een afgeschuinde hoektravee onder een vernieuwd schilddak (een geheel met nummer 26). Lijstgevel in rode baksteenbouw op een hardstenen plint. Houten kroonlijst op klossen. Gebruik van wit- en groengeglazuurde steen voor de tot banden doorgetrokken onder- en bovendorpels, de bogen en het fries. Segmentboogvormige openingen met vernieuwd houtwerk. Hoger opgetrokken hoektravee met gedicht boven- en dakvenster waarvan puntgeveltop onder overstek met decoratieve windborden. Aangepast interieur.

• Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Afdeling Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 310.
  • VAN ACCOLEYEN P., Bouwmeester Theophiel-Alexander Présiaux een vergeten ontwerp van formaat, in Ken uw dorp, Jaarboek Heemkundige kring Heemschut-Lede, 26, 1999, p. 17-31.

Auteurs: Verbeeck, Mieke