• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met eclectische inslag, volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1888 door onderwijzer Léon Van de Velde. In 1906 werd er achter het huis een drukkerij opgetrokken door de toen gepensioneerde Léon Van de Velde. In 1917 werd de drukkerij vergroot; heden in gebruik als parochiezaal "Breughel".

Bakstenen woning van twee bouwlagen en vier traveeën onder een vernieuwd schilddak (samen met nummer 28). Roodbakstenen straatgevel op een hardstenen plint en onder een houten kroonlijst op klossen, met links een lichtjes dieper gelegen poorttravee. Gevel verlevendigd door enerzijds de bepleisterde en witgeschilderde horizontale banden, boog- en hoekstenen en anderzijds door een tegelfries onder de kroonlijst en de tegeltableaus onder de vensters op de verdieping. Segmentboogvormige openingen, bewaard houtwerk op de bovenverdieping. Voordeur in grijs gekleurde omlijsting op hoge hardstenen neuten.

• BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 308.

Auteurs: Verbeeck, Mieke