Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Ten westen van de parochiekerk, heden aan het verbrede voorliggende plein palend dubbelhuis met ruime achterliggende ommuurde tuin, gebouwd in 1845 ter vervanging van de oude, tot de 17de eeuw opklimmende pastorie die toen gesloopt werd. De vroegere voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk tussen vierkante gemetste pijlers verdween in 1962 voor de straatverbreding. Vrijstaand gebouw op vierkante plattegrond, vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, gebouwd naar plannen van architect Johan Beeckman (Dendermonde) van 1844.

Oorspronkelijk gepleisterde en witgeschilderde sobere neoclassicistische voorgevel uitgewerkt als lijstgevel met typerende symmetrische opstand, heden ontpleisterde baksteen op een plint van hardsteenplaten, afgelijnd door hoekpilasters en gemarkeerd door een middenrisaliet. De hardstenen cordonlijst aan de bovenvensters en de geprofileerde architraaf onder de houten kroon- en tandlijst bleef behouden. Rechthoekige vensters, op de begane grond op hardstenen dorpels en nog voorzien van luiken; nieuw T-vormig schrijnwerk. Bovenvensters met behouden schrijnwerk, in het licht uitspringende centrale deurrisaliet gemarkeerd door een rechte druiplijst. Rechthoekige deur gemarkeerd door geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten onder rechte kroonlijst op voluutconsooltjes. Fraaie art-decopaneeldeur met florale en geometrische motieven, onder meer in de deurlichten. Achtergevel met overeenkomstige gevelopstand met in gewitte omlijstingen gevatte muuropeningen; benedenvensters met nieuw schrijnwerk. Toegevoegd tochtportaal aan de centrale deur.

Bewaarde plattegrond van een dubbelhuis met centrale gang voorzien van begin 20ste-eeuwse tapijttegelvloer en 19de-eeuwse witgeschilderde trap en trappaal. Gewelfde tweedelige kelder met gedrukt tongewelf, tussendeuropening met hengsels. Gekalkte muren en gewelf met rest van blauwe kalklaag. Nieuwe houten keldertrap toegankelijk via een deur onder de trap. Salons rechts met behouden stucplafond, marmeren schouwen en paneeldeuren.

Links achter de woning, voormalig koetshuis met gewitte bakstenen gevels onder pannen zadeldak, met oudere, 18de-eeuwse kern en nog behorend tot de vroegere pastorie. Zijgevel afgewerkt met vlechtingen, gedichte korfboogpoort en dito zolderluik. Huidige deur en venster onder doorgetrokken houten latei. Achteraan toegevoegde berging in betonplaten.

Ruime achterliggende ommuurde tuin met ronde vijver en beplant kunstgrotje met twee nissen en Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal archief 1851-1870, nummer 1756/6.
  • DUQUET F., Zo was Kalken, Schellebelle, 1982, p. 44.