erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
58140
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58140

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Opgericht 20.10.1924 als gedenkteken aan de oorlogsslachtoffers van Wereldoorlog 1914-1918 van de gemeente Kalken. Geplaatst ten oosten achter de noordelijke zijbeuk van de Sint-Denijskerk op het verharde areaal van het afgeschafte kerkhof rondom de kerk, heden onderdeel van het dorpsplein. Gedenksteen van hardsteen en kunststeen (?) binnen een rond perk met lage heesters en omsloten door ijzeren hekwerk aan hardstenen paaltjes. Hoog vierkant voetstuk met opschrift "Hulde/ aan onze/ Helden" op de voorzijde. Onderaan de obelisk in half beeldhouwwerk voorstelling van een gevallen soldaat met lauwerkrans omarmd op schouderhoogte door een engel die een veer in de hand houdt voor een open geslagen boek waarop "Onsterfelijk" is neergeschreven. Topstuk van obelisk met opschrift "1914/ Vrede/ 1918". Onder het bekronend topstuk zijn de afgeronde hoeken van de obelisk deels versierd met bloemen in reliëf. Linker en rechter zijkant met vermelding van de namen van de opgeëisten en de gesneuvelden boven een licht verdiept paneel met lauwerkrans. Opschrift achterzijde obelisk met vermelding van de oprichtingsdatum, burgemeester, schepenen, secretaris en leden.

Voor het gedenkteken ligt schuin opgericht een later bijgevoegde eenvoudige gedenkplaat met opschrift ter herinnering aan de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58140 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.