Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis uit begin jaren 1800, wellicht met oudere kern. In 1901 betrok Victor Merckx-Verellen het pand, wiens bouwbedrijf sinds 1884 gevestigd was op de plaats van het huidige Rodestraat 24. In 1905 bouwde de aannemer op het aanpalende perceel een meergezinswoning, die via de garage op de begane grond toegang verschafte tot de bedrijfsgebouwen. Na zijn debuut in de jaren 1880, specialiseerde Merckx-Verellen zich gaandeweg in de constructie van historische decors in hout en pleisterwerk, en tekende op de Wereldtentoonstelling van 1894 in Antwerpen het populaire “Oud Antwerpen”. Na zijn overlijden in 1910, zette het bouwbedrijf de activiteiten verder, met grote openbare werven tijdens het interbellum.

Rijwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Deels gecementeerde, deels gedecapeerde lijstgevel uit baksteenmetselwerk, verankerd door smeedijzeren muurankers. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten, een latei en lekdrempel uit blauwe hardsteen, smeedijzeren traliehekken op de begane grond en gietijzeren parapetten op de bovenverdieping. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met geprofileerde waterlijst in de tweede travee. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel in de linker travee. Bewaarde houten inkomdeur en vensterschrijnwerk; gietijzeren voetschraper.