Romp van Kruisenmolen

Romp van Kruisenmolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen).

De molen werd gebouwd door de familie De Landtsheer in 1893 en is bijgevolg één van de meest recente bovenkruiers in Oost-Vlaanderen. In 1933 werden de molenwieken nog verdekkerd maar in 1942 werd de windmolen stilgelegd. Op 24 december 1944 werd de molenromp bovendien beschadigd door een V-bom wat leidde tot scheurvorming, nog vergroot door het afvragen van de molenberg. Na de Tweede Wereldoorlog volgde de ontmanteling van de kap. De ronde, licht conische bakstenen molenromp zou nog deels de balklagen bewaren, trapladders en de koningsas (naar verluidt in ijzer). De molen bestaat uit vijf verdiepingen, met name de graanzolder (molenbelt), meelzolder, steenzolder, luizolder en kapzolder. De meeste vloerbalken zijn bewaard maar in zeer slechte staat. Ook een deel van het molentechnisch werk is nog aanwezig zoals 3 steenkoppels, het ijzerwerk van de steenkraan, het luiwiel en de gietijzeren drijfas.

Vooraan tegen de molen, aan de straatzijde, bevond zich een aangebouwde mechanische maalderij (gebouwd tussen 1900 en 1935), eerst aangedreven door gaz-pauvre (armgas) en later elektrisch (een eigen elektriciteitscabine aan de Schriekstraat voorzag in energie). De laatste molenaar A. Vervaet (sinds 1949) verving de al aanwezige elektrische motor later door een tweedehands motor van 35 PK. Tussen 2009 en 2012 werd deze maalderij vervangen door een nieuwbouw. De technische uitrusting bleef niet bewaard.

Vooraan op het molenerf werd na de Tweede Wereldoorlog een halfvrijstaande woning gebouwd.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 384.
  • BOGAERT E. en VAN DE SOMPEL A. 1997: Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 243-244.
  • DUQUET F. 1982: Zo was Kalken, Schellebelle, 300, 304.
  • S.N. 1960: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen, derde band, Gent, 136-137.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Vandeweghe, Evert