Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuis

Beschrijving

Haaks op de weg gelegen boerenarbeidershuis, opklimmend tot eind 18de of begin 19de eeuw (nog niet weergegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778 doch wel op het primitief kadasterplan van 1835). Volgens gegevens uit het kadasterarchief werd het bestaande huis nadien uitgebreid naar de straatkant toe en in 1864 opgesplitst in twee woongedeeltes. Vandaag is de tweewoonst opnieuw samengevoegd tot één huis.

Voormalig erf heden aangelegd als tuintje, afgesloten door een eenvoudig, ijzeren hekje tussen betonnen pijlers. Lage woning van zes traveeën. Gecementeerde en geelgeschilderde baksteenbouw met imitatievoegen op een grijsgeschilderde plint en onder een zadeldak bedekt met pannen. Een houten anker in achtergevel. Voor- en achtergevel met geprofileerde daklijst en rechthoekige openingen met blauw- en geelgeschilderd houtwerk.

Behouden indeling, doch voorts gerenoveerd. Elke woning beschikte er over een kamer, opkamer, kelder en stal. Voorheen met twee Vlaamse haarden (rechter schouw gedicht).

Auteurs: Verbeeck, Mieke