Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis. Voortuin met axiaal ijzeren toegangshek aan imposante vierkante gemetste bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaten en siervazen. Oorspronkelijk eind 18de-eeuws herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts vooraan op het erf een haaks op de straat ingeplant koetshuis, in 1835 in het bezit van doctor F. De Wilde. Volgens gegevens van het kadaster werd het woonhuis in 1876 uitgebreid met aanbouwsels links en rechts en het koetshuis gesloopt door H. De Wilde. In 1884 werd rechts achteraan nog een druivenserre toegevoegd.

In 1893 liet de weduwe De Wilde rechts opzij een nieuw haaks ingeplant bijgebouw met koetshuis bouwen. In 1928 richtten Alfred De Lausnay en Florentina Derde achter het herenhuis een melkerij op, eerst uitgerust met de hand bediende toestellen voor de verwerking van 3000 liter melk. In 1931 werd een stoommachine met hoge schoorsteen geplaatst en kon tot 5000 liter melk per dag verwerkt worden tot boter. Tijdens deze periode werd ook de voorgevel van de woning aangepast met gecementeerde vensteromlijstingen en ramen in art-decostijl met onder meer gekleurd glas in de bovenlichten. In 1941 werd de melkerij stopgezet op bevel van de Duitsers. Na de oorlog werd de stoomketel verkocht. Het bakstenen bedrijfsgebouw en de ronde bakstenen fabrieksschoorsteen zijn behouden. In 2002 grondig gerenoveerde woning.

Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder nieuw leien zadeldak, links en rechts geflankeerd door enigszins gewijzigde aanbouwen van één bouwlaag onder halve schilddaken, eveneens van leien. Nu opnieuw sober gepleisterde lijstgevel op een plint van hardsteenplaten en afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vlak omlijste vensters op hardstenen dorpels, nieuw houten schrijnwerk. Spiegelboogvormige deuromlijsting met sluitsteen en bladguirlandes onder gebogen druiplijst. Rechthoekige houten paneeldeur en spiegelboogvormig bovenlicht, met ijzeren waaier. Voorheen beraapte achtergevel met vlak omlijste rechthoekige deur en vensters.

Interieur: sterk vernieuwd met gedeeltelijke wijziging van de vroegere indeling en slechts een beperkt aantal behouden oorspronkelijke elementen zoals 19de-eeuwse Engelse trap, keuken met haard en betegelde plint en enkele schouwen op de bovenverdieping.

Haaks achter de rechter aanbouw, klein voormalig melkerijgebouw met verhoogd perron en aanpalend ketelhuis onder zadeldak en hoge bakstenen schoorsteen afgewerkt met een getrapte bakstenen rand.

Tegen de rechter perceelgrens, voormalig bijgebouw met koetshuis volgens gegevens van het kadaster gebouwd in 1893 door de weduwe De Wilde. Voorste deel later ervan afgesplitst en omgevormd tot woning (zie nummer 3). Baksteenbouw onder zwart pannen zadeldak met rechthoekige deuren onder houten lateien en centrale steekboogpoort tussen bakstenen pilasters. Rondboogvenster in de eerste travee. Tijdens de recente renovatiewerken vervangen door nieuwe constructie in L-vorm (garage).

• BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 218-220.

Auteurs: Verbeeck, Mieke