De Wolnatie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Wolnatie

Beschrijving

Pakhuis in gematigde art-decostijl naar een ontwerp door de architect Alfred De Leenheer uit 1931, voltooid in 1932. Opdrachtgever was de naamloze maatschappij “De Wolnatie”, één van de Antwerpse havennaties die haar naam ontleende aan de aloude, in 1458 opgerichte ‘natie van den wollewerke’, maar pas in 1919 werd opgenomen in de Bond der Natiën. Het gebouw werd in 1987 gerenoveerd tot winkels, garages en studentenkamers.

De Wolnatie is het enige nieuwbouwproject dat van Alfred De leenheer uit het interbeluum gekend is. Hij ging in 1912 een associatie aan met de architect Theodoor Vercammen, die - onderbroken door de Eerste Wereldoorlog – stand hield tot 1920. Beide hadden zich vermoedelijk ook pas in 1912 als zelfstandig architect gevestigd. De Leenheer zette zijn praktijk tijdens het interbellum verder, tot zijn overlijden in 1945. Van Vercammen zijn na 1920 geen sporen meer teruggevonden.

Het onderkelderde gebouw met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat vier bouwlagen onder een leien pseudo-mansarde. Opgetrokken met een skeletstructuur uit gewapend beton, heeft het gevelfront een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, in combinatie met rollagen op de borstweringen en boven de betonnen lateien, en hardstenen lekdrempels. De pui opengewerkt door de inrijpoorten met een getrapte of een latei op kraagstenen, is vermoedelijk volledig uit gewapend beton. Geleed door de puilijst en axiaal van opzet, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De compositie legt de klemtoon op het bredere middenrisaliet, boven de inrijpoort gemarkeerd door het opschrift “WOLNATIE”. Kolossale lisenen met een getrapte afwerking ritmeren de bovenbouw. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van brede, rechthoekige raampartijen met lekdrempel, oorspronkelijk voorzien van vermoedelijk stalen schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Een vernieuwde houten kroonlijst, oorspronkelijk op klossen waarboven drie rechthoekige dakkapellen, vormt de gevelbeëindiging. De drie inrijpoorten oorspronkelijk met rolluiken, zijn sinds de renovatie ingevuld met een inkomportaal tussen winkelpuien; ook het vensterschrijnwerk is vernieuwd.

De constructie bestaat uit een gewapend betonskelet op een raster van drie bij vier traveeën, met vlakke betonvloeren op balken en kolommen. Afgezien van een kantoor vooraan op de eerste verdieping, ontsloten door een afzonderlijke traphal, boden de plateaus stapelruimte, achteraan ontsloten door een hijskoker met takel en een stalen trap.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1931#39963 en 18#68655.