Boerenwoning en bakhuis

Beschrijving

Hoeve gelegen op de grens met Varsenare (Jabbeke), minimaal opklimmend tot de 18de eeuw zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Uitzonderlijk voorbeeld in Houtave van een hoeve van het langgeveltype, haaks op de straat ingeplant. Onverhard erf met mestvaalt waarlangs bakstenen stoep. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Boerenwoning witgekalkt op gepekte plint; segmentbogige muuropeningen met bewaard schrijnwerk (T-ramen) met roedeverdeling. Nieuwe luiken. In het verlengde ervan hoger opgetrokken schuur (dwarsschuur) met geïncorporeerd wagenhuis, nu in gebruik als stal. Vooraan het erf bakhuis met oven, witgekalkt op gepekte plint. Nieuwe stal.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda

De schuur werd ingrijpend verbouwd.