Hoeve De Kleine Madeleine

Beschrijving

Hoeve "De Kleine Madeleine", minimaal opklimmend tot de 17de eeuw, doch vermoedelijk ouder. De hoeve is, net als de meer noordelijk gelegen hoeve "De Grote Madeleine" (nrummer 21) van oudsher eigendom van de Heilige Maria Magdalenaleprozerij, gevestigd in 1280 buiten de tweede stadsomheining van Brugge op het Magdalenaveld langs de Diksmuidse Heerweg. Deze heeft een belangrijke bron van inkomsten onder meer door huis- en landpachten in Houtave. In een oorkonde van 1554 wordt al melding gemaakt van de hoeve "De Grote Madeleine", wat laat vermoeden dat ook de hoeve "De Kleine Madeleine" al bestaat, hoewel deze niet wordt aangeduid op de kaart van P. Pourbus (1561-1571). Op deze kaart wordt wel aan de huidige erftoegang een houten windmolen zo genaamde "Noordmolen" afgebeeld, die echter verdwijnt in de loop van de 17de of 18de eeuw, confer niet meer afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Een lijst van de eigendommen van de Magdalenaleprozerij van 1658 bevestigt het bestaan van de hofstede "de cleene Maeghdaleene", met vermelding van onder meer pachter en landoppervlakte. Op een kaart van 1773 wordt de hoeve omschreven als "hof competerende het hospitael van Magdaleene ten dien tijde bewoond bij Sebastiaen vanden Kerckhove". Na de opheffing van het godshuis op het einde van de 18de eeuw wordt de hoeve achtereenvolgens eigendom van de Brugse godshuizen en van het OCMW; later privébezit.

Toegang via lange beboomde dreef. Verhard erf met bakstenen en kasseien met centraal een boom. Doornhaag. Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm rond erf, al met huidige configuratie op Atlas der Buurtwegen (1845). Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. L-vormig witgekalkt boerenwoning met minimaal 18de-eeuwse kern. Betegelde stoep. Dubbelhuis onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen) met twee opkamertraveeën nu onder dezelfde nokhoogte confer latere verhoging. Aandak en muurvlechtingen; hoeksteunbeer. Gewijzigde muuropeningen. Vernieuwd interieur. Kelder overdekt door twee tongewelven. Grote L-vormige schuur- en stalvleugel onder zadeldak (deels met Vlaamse pannen) met dakoverstek; bakstenen gootlijst. Schuurgebouw met geïncorporeerde stal en dubbel wagenhuis gedateerd "1862" in westelijke zijpuntgevel. Dwarsschuur met gewijzigde muuropeningen; dichtgemaakte korfboogvormige poortopening; nieuwe poort. Dakstoel met nok- en schoorgebintes (acht) met pen- en gatverbindingen. Recente stal aangebouwd aan noordzijde. Cirkelvormig uilengat in oostelijke zijpuntgevel. Verbonden met haakse vleugel door lage aanbouw, voorheen onder zadeldak confer bouwsporen in oostgevel. Haakse stal gedateerd "VC ANNO 1826" in zuidelijke zijpuntgevel; uitgebreid confer datering "1860" in noordelijke zijpuntgevel. Verkleinde muuropeningen. Witgekalkt bakhuis met zomerkeuken onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd "1835". Recentere kleine stalletjes aan oostzijde. Hutvormig witgekalkt en gepekt hondenhok, vrijstaand op erf waarrond cirkelvormig bakstenen muurtje.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 886: Kaart van de weg van de Strooien Haanbrug of Doorinsbrug tot de Nieuwmunstersmidse, gemaakt door Ignace Drubbele (1773).
  • BOUSSEMAERE J., Poorthoeve 'de Grote Madeleine', in Heemstede, jg. 7, nr. 1, p. 429-433.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda