Schuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuur

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Houtave

Beschrijving

Huidige taverne "'t Muzikantje", 19de-eeuwse voormalige schuur als uitbreiding van de naastgelegen 18de-eeuwse hoeve, zoals gedateerd in westelijke zijpuntgevel "1872". Samen met de herberg "Drie Koningen" op de hoek met de Zakstraat (nummer 17) en de naastgelegen voormalige hoeve en smidse (nummer 15) in de 19de eeuw uitgebaat als één grote afspanning.

Voormalig schuurgebouw (dwarsschuur) onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen); twee dichtgemetselde linkertraveeën horen nu bij nummer 15. Witgeschilderde baksteenbouw op zwart gecementeerde plint onder geajoureerde houten gootlijst; muurankers. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken onder strek; vernieuwd houtwerk (T-ramen). Betegelde onderdorpels. Voormalige korfboogvormige poortopening waarin huidige nieuwe deels beglaasde inkom. Radvormig uilengat in westelijke zijpuntgevel waarboven hoefijzervormig bakstenen lijstje. Aan westzijde hoge bakstenen muur en lage aanbouw onder pannen lessenaarsdak met gelijkaardige houten gootlijst.

• Monument en Tijd, Brochure Open Monumentendag 10/09/2000, Zuienkerke, 2000, p. 10.
  • Symbolen, Brochure Open Monumentendag 08/09/2002, Zuienkerke, 2002, p. 19.