Eclectisch hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekpand

Beschrijving

Op de hoek van de Riem- en de Rivierstraat staat een opvallend eclectisch pand ontworpen in 1892 door architect Frans Smet Verhas. De architect signeerde het gebouw op de kraagsteen onder de toren. Het pand bestaande uit twee huizen met een café op de begane grond werd gebouwd voor rekening van Mertens-Erix, een brouwer uit Kruibeke.

Complex van vier bouwlagen onder zadeldak en twee traveeën in de Riemstraat, een afgeschuinde hoek en vijf traveeën in de Rivierstraat. De opvallende torentravee in de Rivierstraat bevat de deuren tot enerzijds de appartementen in het hoekpand boven het café en anderzijds de toegang tot het trappenhuis van het rechter pand. De lijstgevels kregen een parement van rood baksteenmetselwerk versierd met natuursteen voor speklagen en accenten aan de vensteropeningen; arduin voor sokkel en kordons. Begane grond met twee aan twee gekoppelde vensters onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten en overspannen door een brede ontlastingsboog met diamantkoppen. Bovenbouw, per travee verticaal geritmeerd door schouderboogvormige nissen en een uitkragende toren in de zijgevel. Horizontale belijning door doorgetrokken lekdrempels en een klassieke kroonlijst op modillons die boven de kroonlijst verhoogd is met driehoekig fronton. Rechthoekige vensters met ijzeren latei in de pui pui en dito ontlastingsboog. Een balkonnetje op de hoek. Verdwenen elementen zijn het schrijnwerk in etalage en bovenvensters en de torenspits.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 200.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise