Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel of schaperskapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Houtave

Beschrijving

Sint-Antoniuskapel of schaperskapel, gelegen op de noordoostelijke hoek van de Kapellestraat en de Westernieuwweg-Zuid.

Referentiepunt in het open landschap versterkt door dikke knotwilg achter de kapel. Opgericht in 1854 uit dank aan een zogenaamde wonderlijke tussenkomst waarbij de schaapherder Antonius Van Lier met zijn kudde schapen ontsnapt aan de aanvallen van een dolle hond, zie bronzen gedenkplaat: "Deze capelle is gesticht ter eer van den H. Antonius eremyt door Antonius van Lier Anno 1854 Schapherder geboren te Nunheim Prov. Lembourg Canton Rurmonde. Vernieuwd en ingewijdt op zon. 12 aug. 1900". De kapel raakt in verval en wordt in 1900 door toedoen van Pastoor Carlier van Houtave volledig hersteld en op 12 augustus 1900 ingewijd. Oorspronkelijk wordt een houten beeldje van Sint-Antonius geplaatst in de kapel, na een diefstal overgebracht naar de parochiekerk en later vervangen door een gipsen beeld; nu nieuw beeld. De kapel is door de gemeente heropgebouwd in 1996.

Bakstenen deels gecementeerd kapelletje onder zadeldakje. Rondboognis met betraliede afsluiting. IJzeren kruis als topstuk.

• Monument en Tijd, Brochure Open Monumentendag 10/09/2000, Zuienkerke, 2000, 11.
  • Symbolen, Brochure Open Monumentendag 08/09/2002, Zuienkerke, 2002, 21.