Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met enkelhuisopstand uit de eerste helft van de 19de eeuw. Advocaat De Curte liet het pand in 1889 door Jules De Somme verbouwen, waarbij de oorspronkelijk lagere tweede verdieping werd verhoogd, het geveldecor en de plint toegevoegd. Van de uit Sint-Niklaas afkomstige architect zijn in Antwerpen slechts een tiental nieuwbouwprojecten bekend, vrijwel uitsluitend in een conventioneel neoclassicistisch idioom, daterend uit de jaren 1881 tot 1897. De spiegelboogdeur naar 18de-eeuws model, werd pas na de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van ordonnantie, is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de door kordonvormende lekdrempels gelede bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Spiegelboogdeur in kwarthol geprofileerde omlijsting met neuten, middenkalf, sluitsteen en waterlijst uit blauwe hardsteen in de rechter travee, met bewaard schrijnwerk; garagepoort van omstreeks 1975 in de twee linker traveeën.