Hoeve Karnemelkhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Karnemelkhuis

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Karnemelkhuis" of "De Klinke" wordt reeds in 1425 vermeld. De hoeve is herkenbaar op diverse historische kaarten. In een landboek van 1693 staat de hoeve afgebeeld met losse bestanddelen en is toegankelijk via een poortgebouw. Dezelfde weergave zien we op de Ferrariskaart (1770-1778). In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw wordt het woonhuis uitgebreid met de stallingen zie Poppkaart (1842). Oorspronkelijk had de hoeve een omwalling die eventueel wijst op een opperhof en een neerhof.

De huidige hoeve binnen de nog deels bewaarde omwalling bestaat uit het woonhuis met geïncorporeerde stalvleugel onder onregelmatige zadeldaken bedekt met Vlaamse pannen. De bakstenen witbeschilderde gevels met gepekte plint worden geritmeerd door steunberen. De woonkamer omvat twee opkamertraveeën. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.

• Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nummer 1526.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia