Rococopoort van gesloopt herenhuis

Beschrijving

Rococopoort uit het derde kwart van de 18de eeuw, laatste restant van een herenhuis met dubbelhuisopstand. Het betrof vermoedelijk een pand met traditionele kern dat minstens opklom tot de 17de eeuw, en werd aangepast in de 18de en de 19de eeuw. Het gebouw werd gesloopt voor de bouw van een grootschalig woningbouwcomplex dat het merendeel van het bouwblok van Stadswaag, Raapstraat en Lange Noordstraat beslaat, opgetrokken door de bouwmaatschappij nv Interbuild naar een ontwerp door de architect Ferre Verbaenen uit 1993, uitgevoerd vanaf 1994. De behouden rococopoort kreeg een nieuwe opstelling in een heropgebouwde gevel, waarvan de ordonnantie teruggaat op het gesloopte herenhuis.

Oorspronkelijk voorname rijwoning van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie, werd beëindigd door een klassiek hoofdgestel met holronde daklijst. Registers van echthoekige vensters met kwartholle dagkanten op individuele lekdrempels waaronder sierlijk lijstwerk op de tweede verdieping; smeedijzeren traliewerk op de begane grond.

Bewaarde spiegelboogpoort en -bovenlicht in rococo-stijl uit blauwe hardsteen. Geprofileerd, kwarthol beloop met neuten en imposten, afgewerkt met een gekorniste, gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden. Het getoogde middenkalf, de sluitstenen en boogzwikken zijn rijk versierd met rocaille-ornamenten. De oorspronkelijke vleugeldeur en waaier met metalen roeden zijn verdwenen.