Woning Billiet met diamantslijperij

Beschrijving

"Woning Billiet" met aanpalende diamantslijperij. Laatstgenoemde diende voor het familiebedrijf waar tevens juwelen werden ontworpen. Half vrijstaand modernistisch bakstenen huis van 1928 naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge). Het oorspronkelijk ontwerp voorziet een plat dak maar wordt op aandringen van de Stad gewijzigd tot het huidige tentdak. Kubistische volumewerking onder meer door duidelijke afscheiding van hoofd- en bijgebouw, de erkeruitbouw op de tweede bouwlaag en de markante, hoge schoorsteen. Horizontalisme in de voorgevel door aflijning van de luifel en erkeruitbouw en het ritme van de vier vensters op de bovenverdieping met geprononceerde lateien. Deuren en vensters met bewaard houtwerk en karakteristieke roedeverdeling, beschilderd in de kleuren wit, groen en rood. Voortuin afgescheiden door metalen geometrisch hekwerk gevat in een bakstenen muurtje.

Interieur. Oorspronkelijk een totaalconcept met speciaal ontworpen meubilair en doorgedreven toepassing van heldere kleuren. De meubels zijn niet meer aanwezig, van de kleurstelling werden recent sporen teruggevonden, onder meer in de eet- en woonkamer.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel monumenten en landschappen, archief, DW002004.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 30/1928.
  • VERDONCK A., SWIMBERGHE P., DE HOUWER V., Polychromie in de woonkamer van woning Billiet te Brugge, in Monumenten en Landschappen, jaargang 21, nummer 5, 2001, p. 6-24.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia