Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Grote Kauwenberg en Prinsstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1864, opgetrokken in opdracht van J.F. Adriaenssens. De winkel huisvestte oorspronkelijk een broodbakkerij. Gebouw van drie bij zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel (gedecapeerd), aan de Grote Kauwenberg verhoogd met een dakvenster. Registers van rechthoekige, omlijste bovenvensters waaronder blindvensters, op de eerste verdiepingen aansluitend bij de puilijst, hogerop met individuele lekdrempels en oorspronkelijk onderdorpels; blinde vensters in zijgevel. Resten van een houten winkelpui uit begin jaren 1900, geïntegreerd in een verder verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1864#495.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine