In Het Zwart Paard

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed In Het Zwart Paard

Beschrijving

Sterk verbouwd neoclassicistisch rijhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, waar eertijds het estaminet “In Het Zwart Paard” gevestigd was. Hier las de schrijver Hendrik Conscience (Antwerpen, 1812-Elsene, 1883) in 1836 voor het eerst in het publiek voor uit zijn nog te verschijnen debuutroman "In ’t Wonderjaer 1566", die in 1837 werd uitgegeven door de weduwe Schoesetters op de hoek van Kaasrui en Korte Koepoortstraat.

Aan deze gebeurtenis herinnert een gedenkplaat door de beeldhouwer Albert Poels, aangebracht in 1962. De inscriptie luidt: "In dit huis / voorheen de herberg / = Het Zwart Paard = / Las Hendrik Conscience / ten jare 1836 / zijn eerste roman / = Het Wonderjaar = / voor / De bijval besliste over zijn toekomst / als Vlaams Romanschrijver".