Herenhuis Filips de Goede Maria Van Bourgondië

Beschrijving

Rijk versierd herenhuis, zogenaamd "Filips de Goede" "Maria Van Bourgondië" zie naamcartouches en beeldnis. Ontwerp van 1908 van architect Louis Ernest Charels (Brugge). De gevel werd toen geselecteerd voor een stadspremie. In 1996-1997 consoliderende "Kunstige Herstelling" van de voorgevel naar ontwerp van architect Karel Ingelaere (Beernem). Neo-Brugse bakstenen punt- en lijstgevel. Uitkragende bovenbouw aanzettend op kraagstenen met loofwerk. Typerende traveenissen, hier met getrapte middenpenant en maaswerk in de boogvelden. Gootlijst met balustrade opengewerkt met visblazen en driepassen. Driezijdige fraai uitgewerkte erker boven rondboogpoort met kruisbloembekroning. Glas-in-loodramen in de bovenlichten.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1074/1996.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 81/1908.