Winkelhuis in neoclassistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Pieter van Hobokenstraat en Paradijsstraat, gebouwd in opdracht van de slager H.A. Herman, naar een ontwerp door Petrus Josephus Ryssens-Van Camp uit 1890. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van midden jaren 1860 tot de vroege jaren 1900. De oorspronkelijk lage aanbouw in de Paradijsstraat werd vermoedelijk tijdens het interbellum op gelijke hoogte gebracht met het hoofdvolume.

Met een gevelbreedte van drie bij vier traveeën omvat het hoekhuis drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Pieter van Hobokenstraat). Dit laatste werd tijdens het interbellum vervangen door een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed en axiaal van opzet, wordt de voorgevel gemarkeerd door een winkelpui met middenportaal, wortelmotieven op de pilasters, een entablement met tandlijst en als bekroning een gevelbreed balkon met gietijzeren borstwering en voluutconsoles. De door waterlijsten belijnde bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit rechthoekige vensters gevat in oplopende geriemde omlijstingen. Stucsleutels in de zijtraveeën en een gebogen fronton op voluutconsoles en pilasters in de middenas, accentueren de eerste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met metopen in de fries en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Deels blinde zijgevel met waterlijsten, hoofdgestel en registers van rechthoekige, omlijste deur- en vensteropeningen.