Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van de heer V. Huybrechts, naar een ontwerp door Paul Dries uit 1937 (gevelsteen). Actief van omstreeks 1925 tot vermoedelijk 1950, is over deze architect, zoon van de architect Jules Dries, nog maar weinig bekend. Zijn belangrijkste vroege realisatie is de “Résidence Isabelle” op de hoek van Isabellalei en Lange Leemstraat, gebouwd door de bouw- en vastgoedmaatschappij Comptoir Général du Bâtiment, waaraan hij als architect verbonden was.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de bescheiden rijwoning twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een bepleistering in imitatie-natuursteen met puilijst en lekdrempels uit kunststeen van het type “Terra Nova”, een plint en deuromlijsting uit blauwe hardsteen. Gemarkeerd door de brede puilijst en de bewerkte houten kroonlijst, vertoont de bovenbouw een typisch gevelreliëf met verticaal gelede zijpenanten, in de middenas en aan de uiteinden verrijkt door art-deco-ornamenten met een spiraalpatroon. Brede raampartij en dakkapel met in trapezoïdale vorm geplaatst houten schrijnwerk. Fraaie houten inkomdeur met siersmeedwerk en bovenlicht.

Volgens de bouwplannen wordt de plattegrond ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Een suite van salon en eetkamer beslaat de begane grond, met de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De eerste verdieping biedt ruimte aan een slaapkamer en badkamer, het dakniveau herbergt een mansardekamer en een duiventil.