Winkelhuizen en café in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Groep winkelhuizen en café in neoclassicistische stijl op de hoek van Paardenmarkt en Italiëlei, opgetrokken tussen 1867 en 1872 na de aanleg van de Leien op de gronden van de 16de-eeuwse stadsomwalling. Het betreft drie rijwoningen en een hoekpand van vier bouwlagen onder zadeldaken, met bepleisterde en beschilderde lijstgevels.

Paardenmarkt 118-120. Twee volgens repeterend schema gekoppelde winkelhuizen volgens de bouwaanvraag uit 1872 opgetrokken in opdracht van de heer J. Du Bois. Rijwoningen van elk twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op cordonvormende en individuele lekdrempels; gietijzeren parapetten. Klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en tandlijst; twee driehoekig afgewerkte dakkapellen in de middentraveeën. De oorspronkelijk klassieke houten winkelpuien met zijportaal, pilasters en entablement zijn verbouwd.

Paardenmarkt 122. Winkelhuis gebouwd in opdracht van de huisschilder P.J. Tillemans, naar een ontwerp door Aloïs Scheepers uit 1867. Deze architect, oprichter van het ‘Etablissement Géographique A. Scheepers’, trad in 1863 als tekenaar in dienst van de stad Antwerpen, en bekleedde vanaf 1888 het ambt van hoofdconducteur van de dienst stadswerken onder leiding van stadsingenieur Gustave Royers. Rijwoning van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. De vergunde bouwplannen slaan op een pand van drie bouwlagen, maar niets wijst er op dat de vierde bouwlaag later zou zijn toegevoegd. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel wordt gemarkeerd door hoekpilasters, geblokt in kolossale orde op de eerste twee verdiepingen, vlak met lijstkapiteel op de derde verdieping. Registers van getoogde vensters in geriemde omlijsting met oren, alternerend op cordonvormende en individuele lekdrempels. Gietijzeren parapetten accentueren de eerste verdieping, bewerkte onderdorpels de tweede. Klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst. De oorspronkelijk klassieke houten winkelpui met zijportaal en privé-inkom, pilasters en entablement is verbouwd.

Paardenmarkt 126-Italiëlei 40. Woning met café volgens de bouwaanvraag uit 1867 opgetrokken in opdracht van J. Du Bois. Hoekhuis van twee bij vijf traveeën en vier bouwlagen onder een geknikt zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel geleed door waterlijsten, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in vlakke omlijstingen, op cordonvormende en individuele lekdrempels; gietijzeren parapetten op de eerste twee verdiepingen. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst en tandlijst. Verbouwde pui.