Bakkerij Veron

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bakkerij Veron

Beschrijving

Bakkerij met bovenwoning in art-nouveaustijl op de hoek van Paardenmarkt en Kleine Kauwenberg, gebouwd in opdracht van Fl(orent) Veron, naar een ontwerp door de architect Gerard De Ridder uit 1916. Voor de nieuwbouw werden twee bestaande panden gesloopt. De brood- en banketbakkerszaak, die minstens 1874 aan de Paardenmarkt gevestigd was, is hier sinds de bouw van het pand tot op heden onafgebroken in bedrijf.

Bakkerij Veron is representatief voor het vroege oeuvre van Gerard De Ridder, wiens loopbaan kort na de eeuwwisseling van start was gegaan. Uit dezelfde periode dateren het hotel Bastiaens-Ruys aan het Vleminckveld en Papeteries De Ruysscher aan de Lombardenvest. Vóór de Eerste Wereldoorlog kwam ook een ensemble cottagevilla's tot stand in Ekeren. De Ridder associeerde zich omstreeks 1928 met de architect Joseph Hertogs, en zette na diens dood hun gezamenlijke praktijk verder. Tot de meest bekende realisaties van het bureau behoort de Arenbergschouwburg in de Arenbergstraat.

Het hoekpand met een gevelbreedte van vijf bij drie traveeën, omvat drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een verzorgd parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de geprofileerde plint, en witte natuursteen voor de pui, erker en loggia, een bewerkte fries, dorpels, vensterposten, ontlastingsbogen, sluit- en dekstenen. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de hoekpartij, die op de eerste verdieping wordt geaccentueerd door een driekwartronde erker met geprofileerde basis en afdak. Hierop sluit een rondboogloggia met geajoureerde borstwering aan. Een halfrond afgewerkte tuitgevel met schouderstukken, rondboogtweelicht en blinde driepas in de top, bekroont de twee rechter traveeën van de voorgevel, waarvan de winkelpui is gevat in een brede korfboog. In de zijgevel tekenen zich het privé-inkomportaal en de traphal af, opgevat als een gedesaxeerde, oplopende bow-window, en een geprononceerde schoorsteen met getrapte basis. Een bewerkte fries met spiraalranken siert de pui, evenals het wapenschild van het bakkersgilde. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rond- en steekbogvensters met lekdrempel; rondbogige garagepoort in de eerste travee. De gebroken kroonlijst is vernieuwd. Van het houten schrijnwerk zijn enkel de inkomdeur van het privé-portaal, en de vensters met glas-in-loodramen van de traphal bewaard; smeedijzeren tralies aan de zijlichten.

In het bouwdossier ontbreken de opstanden en plattegronden. De bakkerswinkel en de garage beslaan de begane grond, met de bakkerij mogelijk in de kelder. De woning neemt de bovenverdiepingen in.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1916#6870, 1874#194.