Geboortehuis Theofiel Verbist

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Hier werd op 12 juni 1823 pater Theofiel Verbist (Antwerpen, 1823-Lao-Hu-Koe, 1868) geboren. Priester gewijd in 1847, richtte hij in 1862 de Congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria op, beter bekend als de Scheutisten, gevestigd in Anderlecht. Pater Verbist trok in 1865 als missionaris naar China, waar hij drie jaar na aankomst overleed aan vlektyfus. De handelaar P.J. Segers-Cambier liet in 1869 door de ingenieur-architect Jan-Frans Stordiau de hardstenen deuromlijsting aanbrengen

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint met keldermonden. Registers van rechthoekige vensteropeningen in verkleinende ordonnantie, met geprofileerde dagkanten en hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting uit 1869 in de laatste travee. Houten kroonlijst. Gevelplaat met opschrift: "Geboortehuis van E.P. Theofiel Verbist stichter der missiecongregatie van Scheut 1823-1868". Fraaie, houten inkomdeur met siersmeedwerk uit 1869.