Twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Paardenmarkt en Vekestraat, gebouwd in opdracht van de slager J. Breugelmans, naar een ontwerp door de architect Jan Frans Sel uit 1896.

Jan Frans Sel-Caluwaerts beëindigde zijn architectuurstudies in 1881 en werkte toen al in dienst van het provinciebestuur van Antwerpen, aanvankelijk onder leiding van Leonard Blomme en vanaf 1899 Louis Gife. In 1920 zou hij zelf worden benoemd, tot provinciaal architect voor het arrondissement Antwerpen, een functie die hij vervulde tot 1928. Vanaf midden jaren 1886 tot de Eerste Wereldoorlog combineerde Sel-Caluwaerts zijn ambt met een bloeiende privé-praktijk, die talrijke burgerhuizen opleverde. In 1892 won hij samen met Frans Truyman de architectuurwedstrijd voor het Hoger Handelsgesticht in de Schildersstraat, zijn meest gekende realisatie. De winkelhuizen Breugelmans dateren uit deze vroege fase van zijn loopbaan. Sel-Caluwaerts' architectuur evolueerde van een monumentaal, plastisch eclecticisme, met discrete invloeden van de art nouveau na 1900, naar een rijk geornamenteerde, klassieke beaux-artsstijl omstreeks 1910.

Met een totale gevelbreedte van drie bij zeven traveeën, omvat het hoekcomplex vier bouwlagen onder afgesnuit zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De oorspronkelijke winkelpuien zijde Paardenmarkt met middenportaal en in de uiterste traveeën zijde Vekestraat met zijportaal, zijn verbouwd. Enkel een winkelraam in klassieke houten omlijsting met pilasters en entablement is bewaard in de zijgevel. De kopgevel zijde Paardenmarkt wordt evenals de aansluitende travee geaccentueerd door geblokte hoekpenanten, pilasters tussen de vensters, en in de middenas van de eerste verdieping een entablement op consoles, en een (verwijderd) balkon. In de derde travee zijde Vekestraat tekent de traphal met privé-inkom van het hoekpand zich af. Verder registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, vlak omlijst zijde Vekestraat, met paneelwerk op de borstweringen, de tweede verdieping van het hoekpand geaccentueerd door entablementen. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.