Modernistische meergezinswoning

Beschrijving

Modernistische meergezinswoning op de hoek van Paardenmarkt en Toog, opgetrokken in opdracht van de heer J. Breugelmans-Neels, naar een ontwerp van J. Scheffers uit 1935. Deze architect was in Antwerpen actief van de late jaren 1920 tot de late jaren 1950. De nieuwbouw verving een traditioneel diephuis met trapgevel uit de 17de eeuw. Gesloopt voor uitbreiding van het aanpalende pand omstreeks 2015.

Gebouw van één bij drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. De opstanden hebben een parement uit geel baksteenmetselwerk van het type Belvédère met Dudokvoeg (verdiepte lintvoegen en platvolle stootvoegen), op een zwart betegelde sokkel. De combinatie van een hoger opgetrokken kopgevel en een zijgevel met een breed uitkragende kroonlijst, genereert een abstract plastisch effect. In de kopgevel winkelpui met zijportaal en rechthoekige hoekvensters. Regelmatig geordonneerde zijgevel met een smalle en brede venstertravee, gemarkeerd door de hoger opgetrokken inkomtravee met een oplopend traplicht.

Volgens de bouwplannen omvat het pand een winkel met keuken annex wc op de begane grond, en drie tweekamerwoningen met wc, ontsloten door de gemeenschappelijke inkom- en traphal in de laatste travee.