• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, gelegen in straatbocht. Volgens gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1878 door landbouwer Camille Verstraeten. De schuur is vermoedelijk aangepast in 1905, zie inscriptie "1905" binnenin de schuurpoort. Voortuin met sierlijk, ijzeren voetgangershekje in de as van de voordeur. Rechts, verharde erfoprit met laag, ijzeren hek tussen betonnen paaltjes. Aan de straatkant gelegen dubbelhuis van vijf traveeën onder een leien zadeldak en met haaks volume tegen de achtergevel. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op een bepleisterde en grijsgeschilderde plint. Voorgevel afgelijnd door entablement. Verlaagde voorheen getraliede vensters, in grijsgeschilderde omlijsting (vernieuwd houtwerk) en licht gebogen toegangsdeur in blauwe hardstenen omlijsting op neuten. Rechterzijgevel met twee rondboogvensters ter hoogte van de zolderverdieping onder druiplijst (bewaarde duimluiken). Beraapte linkerzijgevel.

Interieur

In de jaren 1970 aangepast interieur. Behouden plafonds met eenvoudig lijstwerk, daarnaast verlaagde zolderingen. Witmarmeren schouwmantel met schelpmotief in consoles. Vernieuwde vloeren met uitzondering van de tegelvloer in de gang. Bewaarde paneeldeur. Opkamer en huiskelder met bakstenen keldertrap en drempel in gesinterde steen.

Langgerekte dwarsschuur met geïncorporeerde stallen, deels gelegen achter de naastgelegen bungalow nummer 62. Verankerde baksteenbouw onder overstekend zadeldak bedekt met pannen met opschrift "1905" in de dakbedekking, in de jaren 1970 aangebracht en verwijzend naar de inscriptie "1905" binnenin op de schuurpoort. Erfgevel met hoger opgetrokken schuurpoort onder pannen luifel op houten schoren, verscheidene, licht getoogde staldeuren. Dakoverstek met golvend uitgesneden houten dakrand.

Auteurs: Verbeeck, Mieke