• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuis

Beschrijving

Voormalige hoeve waarvan de gebouwen opklimmen tot de 18de eeuw zie weergave op de Ferrariskaart (1771-1778) van een boerenhuis met landgebouw aan de overzijde van het erf. Eenzelfde weergave op het primitief kadasterplan (1835).

Volgens het kadasterarchief werd het boerenhuis in 1865 door wever Jean Baptiste Rogiers opgesplitst in twee woongedeeltes. In 1887 liet landbouwer Joseph Parmentier het landgebouw vergroten. De hoevegebouwen werden omstreeks het einde van de jaren 1980 sterk gerenoveerd.

Afsluitende haag en groen geschilderd ijzeren toegangshek aan de straatkant. Zijdelings aan de straat palend voormalig boerenhuis gelegen aan de noordzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder steil zadeldak bedekt met riet (zie restauratie eind jaren 1980). Toegangsdeur in omlijsting van gesinterde baksteen met afgeronde hoeken en onder dito druiplijst. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk. Gerenoveerd interieur met onversierde moerbalken en naar verluidt behouden balkenlaag.

Vrijstaand stalgebouw aan de zuidzijde van het erf, aangepast tot garage. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen. Overstekende dakoverstek op schoren aan de erfzijde, achtergevel met getrapte daklijst. Witgeschilderde erfgevel. Bouwnaden mogelijk wijzend op rest van ouder volume.

Auteurs: Verbeeck, Mieke