Appartementsgebouw in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Hoekcomplex in nieuwe zakelijkheid, in de trant van de Amsterdamse school, naar ontwerp van Marcel Colombie (Oostende). Volgens het kadasterarchief, bouw van acht woonhuizen in 1934 waarvan enkel Nijverheidsstraat nummers 87-91 opgetrokken als enkelhuizen met twee ongelijke traveeën. Achter het deel van het samenstel aan de Zwaluwenstraat gaan evenwel enkelhuisopstanden (spiegelbeeldschema) van dertien afzonderlijke wooneenheden schuil die op de bovenverdieping bereikbaar zijn via twee trappenhuizen. Drie bouwlagen; combinatie van platte en zadeldaken. Betonskelet. Plastisch uitgewerkt gevelfront met verzorgd baksteenparement zie typerende geprononceerde lintvoegen en afwisselende verbanden onder meer afgelijnd met geglazuurde pannen. Sokkelvormende begane grond met zwarte betegeling. Bovenbouw gemarkeerd door rechthoekige en tweezijdige bow-windows, balkons met buisleuningen en onder meer gebogen scheidingsmuurtje, betonnen luifels. Voorts ook horizontaliserende venterregisters en verticaliserende accenten door middel van pilasters. Deels bewaard houtwerk. Nijverheidsstraat nummers 87-91: ter hoogte van brede venstertravee ingebrachte garage.

Interieur. Gedeelte aan de Zwaluwenstraat, thans leegstaand. Verrassende indeling moeilijk afleesbaar in de gevel. Eenvoudige flats initieel zonder badkamer. Behouden deels beglaasde binnendeuren. Anno 2005 gesloopt voor nieuwbouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 4de Afdeling, Sectie A, 1934/6.
  • GILLES O., Ostende, capitale de la côte. Le réveil de la Reine des Plages, in Bâtir, 1936, p. 711-716.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda