James Ensorgalerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensorgalerij

• is aangeduid als beschermd monument James Ensorgalerij

Beschrijving

Overdekte winkelgalerij zogenaamd "James Ensorgalerij" tussen Vlaanderen- en Christinastraat met initiële aanleg van 1892 en in 1928 doorgetrokken.

Historiek

1850-1860: bouw aan de Vlaanderenstraat van het neoclassicistische "Hôtel des Flandres", één van de belangrijkste hotels van het toen nog door een vestinggordel ingesnoerde Oostende. Het hotel beschikt over een centrale inrijpoort naar de ruime, achterliggende binnenplaats met koetshuis en paardenstallen. Circa 1891: bouw van een nieuw complex, het eclectische "Hôtel Leopold II", het huidige "Hotel George V", als monumentaal kopstuk aan de Vlaanderenstraat van een overdekte galerij met winkel- en horeca- uitbatingen - de "Galerie Leopold II"- ter hoogte van de oorspronkelijke binnenkoer. Het "Hôtel Leopold II" - afgebeeld op het schilderij "Muziek in de Vlaanderenstraat" (1891) van de alom gekende J. Ensor - herneemt de vroegere centrale koetspoort, maar nu als toegang tot de gelijknamige galerij. 1928: doortrekken van de "Galerie Leopold II" in aansluitende bouwtrant naar de Christinastraat waar een appartementsgebouw (Christinastraat nummers 24-28) in art-decostijl als gevelfront met galerij-inkom en winkel-/ horecafunctie wordt gebouwd. 1945: architect A.J. Vanden Berghe (Brussel) vervangt in opdracht van de N.V. "Ostende Littoral" de beglaasde dakkap door een koepel van 'prismatieke glazen tegels met luchttrekkers'. In de loop van 1946-1953: verbouwen van de winkelpanden naar de toen heersende trends, tot 1947 door hoger vermeld architect, en later nog "geactualiseerd". 1954: officiële omdoping van de zogenaamde "Glazenstraat" tot de "James Ensorgalerij".

Beschrijving

Galerij. Rechtlijnig tracé van doorgang Vlaanderenstraat-Christinastraat, in het midden licht uitspringend als een rechthoek met afgeschuinde hoeken, opgetrokken in neoclassicistische stijl waarvan het witbepleisterde entresol met rechthoekige vensters in geblokte omlijsting onder geprofileerde, uitkragende kroonlijst nog getuigt; aangepaste winkelpuien. Tonvormige overwelving van glasbeton (1945). Granitovloer (1928) onlangs vervangen door tegels. Ter hoogte van nummer 36-38, uithangbord met damhertkop voorzien van kruis, het symbool van Sint-Hubertus, mogelijk de oorspronkelijke huisnaam van de eronder gelegen handeluitbating als verwijzing naar de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen te Brussel van 1847.

Christinastraat nummers 24-28, appartementsgebouw met winkel- en horeca-uitbatingen op de begane grond, en de inkom tot de James Ensorgalerij, gesigneerd architect A.V. Fobert (Oostende). Vier bouwlagen en entresol, onder plat dak; tien traveeën. Gevelfront in feite als interpretatie in art-decostijl van dit aan de Vlaanderenstraat. Sokkelvormende onderbouw geritmeerd door gegroefde pilasters. Gecementeerde en beschilderde - oorspronkelijke polychromie volgens restanten mogelijk een combinatie van okergeel en blauwgroen - bovenpartij, enerzijds horizontaal geleed door middel van het gevelbrede balkon ter hoogte van de tweede bouwlaag; anderzijds, kolossale gegroefde pilasters en oplopende trapezoïdale erkers ter hoogte van de twee bredere venstertraveeën. Typerende geveluitwerking in art deco, zie florale motieven van pilasterkapitelen, ruitvormige panelen met bloemmotieven ter hoogte van borstweringen en omlijsting van de oeil-de-boeufs (entresol) met geometrische roedeverdeling (zie Vlaanderenstraat).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1ste Afdeling, Sectie A, 1892/4, 1928/7.
  • Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1945/168, 1946/201, 1946/394, 1947/223, 1947/409, 1953/457.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda