Eclectische stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch stadswoning

Beschrijving

Eclectisch enkelhuis van 1911; gevelrestauratie in 1994 door architect Dirk Reynaert (Oostende). Twee bouwlagen met onregelmatige travee-indeling respectievelijk twee ongelijke op begane grond en drie op bovenverdieping; combinatie van zadel- en pseudo-mansardedak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen/pseudo-leien). Lijstgevel met parement van beige, geglazuurde tegels; gebruik van cement voor puilijst, horizontale banden en aansluitende geriemde omlijstingen van korfbogige muuropeningen o.m. voorzien van sluitsteen, diamantkoppen, bovenliggend fries met bladranken, wortelmotieven met Ionisch kapiteel op bovenverdieping. Houten gootlijst op uitgelengde consoles waartussen mascarons. Laatstgenoemde ook aanwezig in faiencetegeltableaus ter hoogte van borstwering. Twee dakkapellen voorzien van vleugelstukken en gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en bolbekroning.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda