Huizenblok in art-decostijl

Beschrijving

Huizenblok tussen Christina- en Hertstraat; eenheidsbebouwing in art-decostijl uit late jaren 1920 - begin jaren 1930. Opgetrokken ter hoogte van het voormalig klooster en rusthuis van de Zusterkens der Armen. Handels- en appartementsgebouwtjes; simili-gevelparementen; aangepaste puien onder meer met permanente uitbouwen.

Nummer 40 aan de hoek met Christinastraat. Mogelijk 19de-eeuwse kern met art-decogevelparement. Drie bouwlagen en twee + zeven traveeën onder afgewolfd pannen zadeldak. Typerende brede erker met balustrade en frontonbekroning.

Nummers 40 a-b. Samenstel van twee panden van drie bouwlagen met entresol; elke vier traveeën onder pseudo-mansardedak met ingediepte dakvensters. Typerende gegolfde gevelbelijning met spiegels ter hoogte van borstweringen. Rechthoekige bovenvensters met behouden houtwerk en gietijzeren leuningen.

Nummer 40 c. Breedhuis met entresol, vier bouwlagen en vier traveeën onder plat dak. Bovenverdiepingen getypeerd door doorgetrokken, gevelbrede driezijdige erker, uitlopend op fronton met voluten en schijven. Rechthoekige bovenvensters waarvan bovenlichten met kleine roedeverdeling; gestileerde gietijzeren leuningen.

Nummer 40 d. Breedhuis met entresol en vier bouwlagen; vijf smalle traveeën onder plat dak; gesigneerd architect A. Vereecke (Middelkerke) in hoekliseen. Typerende, doorgetrokken gevelbrede erker op consoles, overgaand in vijflicht van entresol. Hoeklisenen met art-decobekroning. Versierde borstweringen, voorzien van verspringende panelen. Rechthoekige vensters met gestileerde gietijzeren leuning; behouden T-ramen op derde en vierde bouwlaag.

Nummer 40 e. Markant breedhuis van tweeënhalve bouwlaag en één à twee traveeën onder plat dak. Typerend veelzijdig erkerraam tussen afgeronde dorpels. Geknikte tweeledige geveltop, achtereenvolgens met afgeschuinde vensters waarin kleine roedeverdeling en kepervormig fronton tussen versierde postamenten, bekroond met grote diamantkoppen.

Nummer 40 f. Pand van vijf bouwlagen en ongelijke travee-indeling, gesigneerd architect A. Vereecke (Middelkerke). Symmetrische gevelcompositie voor verticaal ritme van vensterrisalieten met trapezoïdaal profiel onder gekartelde bekroning met getrapte, kepervormige frontons.

Nummer 40 g aan de hoek met Hertstraat. Verbouwd laag hoekpand; verhoogde borstwering met massieve postamenten.

Anno 2004 alles gesloopt voor grootschalig bouwproject.

• VAN HYFTE I., Zusterkens der Armen. Oostende 1866-1986, Oostende, 1995.