Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel in art-decostijl gesigneerd architect L. Corneau (Oostende) boven deur. Volgens het kadasterarchief daterend van 1933 als verbouwing van een 19de-eeuws pand (zie achtergevel); in 1946 wordt nummer 26B - de rechts aanpalende, smalle 19de-eeuwse woning - bij nummer 26A gevoegd wat evenwel enkel aan de binnenkant merkbaar (constructieve verbouwing) is. Spiegelbeeldschema van twee enkelhuizen met vier bouwlagen en twee ongelijke traveeën. Gecementeerd gevelfront met symmetrische opstand bepaald door over de bovenverdiepingen oplopende, trapezoïdale bow-windows. Smalle deurtraveeën afgelijnd door terrasbalustrade. Typisch gebruik van getand lijstwerk zie borstweringen, getrapte profielen, zie bakstenen vensterstijlen en gegroefde vlakken zie verhoogde kroonlijst en bakstenen penanten van begane grond; keperbogige deuropeningen waarboven florale versieringen. Behouden vensterhoutwerk; schuiframen met horizontale roedeverdeling in het bovenvak.

Rechts, nummer 26B: 19de-eeuws pand, één travee breed en drie bouwlagen, entresol en mezzanino hoog. Bepleisterde lijstgevel ter hoogte van begane grond en entresol verlevendigd met imitatiebanden, op de bovenverdiepingen met hoekbanden. Drieledige inkom onder balkontablet op gegroefde pilasters met mascaron; omschrijvende rondboog waarin getoogd entresolvenster met medaillon als sluitsteen. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting; deurvensters met nieuwe balkonleuningen.

Achtergevel aan Spanjaardstraat en Achturenplein: eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels met rechthoekige muuropeningen.

Interieur: nummer 24 met eenvoudige, houten bordestrap in art-decostijl.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummers DW002191 en W/01814.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1ste Afdeling, Sectie A, 1933, 1946.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda