Clubhuis Royal Yacht Club d'Ostende

Beschrijving

"R.Y.C.O" of "Royal Yacht Club d'Ostende" teruggaand op de in 1846 opgerichte "Cercle des Régates d'Ostende" in het kader van de Engelse zeilwedstrijden van de vorige eeuw, met de steun van de Duitse kroonprins, van Leopold I en daarna met de daadwerkelijke hulp van Leopold II.

Huidig clubhuis naar ontwerp van architect Georges Hobé (Brussel) van 1905 en ingehuldigd in 1906; gebouwd op gronden van het Bestuur van Bruggen en Wegen waarvoor toelating in 1904, ter gelegenheid van de toenmalige uitbouw en herinrichting van de haven.

Bouwvolume ingepast op landtong tussen de Voorhavenbrug en de Spuikomsluis: ronde "scheepsboeg" uitziend op de Voorhaven en aan straatzijde voorzien van puntgevel met terras geflankeerd door deels vrijstaande, vierkante seintoren op de rechterhoek. Souterrain en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien) met breed overstekende rand op de gekoppelde zuilen van de grosso modo omlopende, later beglaasde, galerij. Baksteenbouw met zandstenen basis. Opengewerkte puntgevel met breed drielicht overgaand in rondboog en gekoppeld aan rechthoekige vensters nu aangepast tot deuren; typische belettering "ROYAL YACHT CLUB" op de borstwering. Souterrain - bergruimte voor zeilmateriaal - met rechthoekige muuropeningen; poorten deels verbouwd tot vensters. Terras oorspronkelijk met gesloten borstwering; gebogen bordestrap later toegevoegd. Hoektoren met erkertje en ronde oculi onder de uitkragende borstwering.

Interieur met merkwaardig houten gebint in de vorm van omgekeerde scheepsromp, ribben incluis.

• OUVRY R., RYCO. Koninklijke jacht club Oostende. 150 jaar wedstrijdzeilen, Oostende, 1988.