Koninklijk Stapelhuis en halfportaalkraan 2

Koninklijk Stapelhuis en de halfportaalkraan nr. 2.

Koninklijk Stapelhuis. Alleenstaande opslagplaats, als enige overblijvende van een reeks van zes, waarvan de grondvesten worden begonnen in 1906; tegelijk worden twee treinsporen op de kade aangelegd. Pakhuis van twintig/vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Samen met de andere monumentale neoclassicistische gebouwen aan het Vlotdok (Gebouw van de Havendirectie, stapelhuis aan de Westkaai en Douanegebouw) één geheel vormend: vertegenwoordigers van de vroegste industriële uitbreiding van de haven. Bakstenen gebouw met betonskelet op arduinen plint. Pilastergevels met sober gecementeerd hoofdgestel en blinde borstwering met postamenten en centraal rechthoekig fronton; geblokte gecementeerde pilasters. Betonnen luifel ter hoogte van de borstwering, voorzien van ijzeren ophaalstangen. In rechthoekige frontons van kopgevels, opschrift "HANGAR N° 1". Gekoppelde, getoogde vensteropeningen, deels getralied; acht getoogde poorten verspreid over de gevels. Interieur bestaande uit één grote ruimte, vlakke overzoldering van beton, gedragen door betonnen pijlers.

De halfportaalkraan nr. 2 is de enige overblijvende kraan van de zes die in 1911 worden gemonteerd op de Westkaai van het Vlotdok en tot 1969 in werking bleven. In 1903 wordt door de regeringscommissie beslist dat er geen waterperskranen, maar elektrische kranen worden aangeschaft. Daartoe sluiten de Staat en de Stad in 1907 een overeenkomst met de "Compagnie du Chemin de Fer electrique d'Ostende-Blankenberghe et extensions". De halfportaalkranen hebben een metalen onderstel dat langs de ene kant over een spoor loopt op de kaaimuurrand en aan de andere kant over het spoor dat gedragen wordt door de balkons aan de eerste verdieping van de hangars. De kranen, rolbanen en sporen worden geleverd door de firma ACEC. De twee die voorzien waren op de Oostkaai, worden niet geplaatst. De kranen hebben een hefvermogen van twee ton, een reikwijdte van 11,75 m. buiten de kaaimuurrand, een hijshoogte van 17,25 m. boven de begane grond en een hijssnelheid van 0,75 m. per seconde bij twee ton belasting. De overbrugging van het onderstel bedraagt 13,50 m.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW000408, W/00466 en W/00979.
  • VANCRAEYNEST R., De halfportaalkraan nr. 2, in Open Monumentendag Oostende, Oostende, 1997, p. 14-16.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda