Herberg met appartementen Pacific

Beschrijving

"Pacific", oorspronkelijk "Les Neuf Provinces", herberg met appartementen op verdieping van 1909 (zie jaartal), deel uitmakend van ensemble op Ernest Feysplein. Hoekhuis van drie/vier traveeën + één afgeschuinde hoektravee + drie/vier traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak. Uitgewerkt in neo-Vlaamse renaissance, zie rode baksteen met natuurstenen speklagen, afwisselend dakenspel met overkragend hoektorentje waarvan thans het dak verdwenen is. Dakkapellen boven smalle deurtravee en trapgevels boven venstertravee, oorspronkelijk allebei bekroond met bustes, enkel bewaard in Graaf de Smet de Naeyerlaan. Rechthoekige muuropeningen met doorlopende natuurstenen onder- en bovendorpels en versierde vensterboogvelden met blazoenen van de negen provincies. Op begane grond bredere spiegelboogvensters; deur herberg in hoektravee, private deur in uiterste travee van de voorgevel.

Aan overkant van de straat, nummers 2-4/ Ernest Feysplein, eveneens deel uitmakend van het ensemble, maar net als huizen op plein heropgebouwd en geïncorporeerd in appartementsgebouw in zigguratvorm, afgewerkt in 1997.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda