Herenhuis Villa Julia

Beschrijving

"VILLA JULIA", herenhuis van 1930 naar ontwerp van architect A. Raoux (Oostende) (zie inscriptie plint) in historiserende stijl. Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nrs. 52-56, 60-70, 74-80, 84-98.

Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder pannen zadeldak; venstertraveeën lopen uit in halsgevel met reliëf van een visser en een boot, geflankeerd door vissen, kroonlijst boven deurtraveeën. Rode baksteenbouw op arduinen plint met gecementeerde accenten voor belijning van de gevel met kordonlijst boven begane grond en met zijranden. Vensterrisaliet benadrukt door gecementeerde erker op eerste verdieping waarop balkon. Getoogde muuropeningen in verticaal doorlopende vensteromlijstingen met oren, tweelichten in vensterrisaliet, rondboogdeur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1930/83.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda