Appartementsgebouw Residentie Palma

• is aangeduid als beschermd monument Residentie Palma

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Residentie Palma

Beschrijving

Residentie "Palma" zie opschrift boven inkom, gebouwd in 1928-1929 volgens kadaster en basisakte verleden voor notaris Richir te Brussel. Dit gebeurt in opdracht van de toenmalige eigenaar Henri Cakelbergh, aannemer te Elsene, die het onbebouwd perceel duinengrond koopt van de Staat. Gegevens over de architect werden niet teruggevonden. Het pand wordt volgens gegevens uit het kadaster hersteld na de Tweede Wereldoorlog. In 1966 werd een aanvraag ingediend om het terras op één van de bovenverdiepingen (achtergevel) te overdekken (ontwerp van de Oostendse architect J. Lauweryns).

Appartementsgebouw uitzonderlijk opgetrokken in "beaux-arts"-stijl, een eclectische stijl met neoclassicistische stijlelementen. Hoekgebouw van drie (zijde Zeedijk) + vijf (zijde Aarlenstraat) + drie (zijde Troonstraat) traveeën en zeven bouwlagen, zijnde sokkelvormende begane grond met entresol, vier bouwlagen en attiekverdieping, onder leien mansardedak met elf rondbogige dakvensters. Gecementeerde en geschilderde lijstgevel afgelijnd door kroonlijst op klossen; sokkel met imitatievoegen op hoge plint in arduin. Levendige gevelritmering onder meer door verticaliserende pilastergeleding tussen de traveeën en door over alle bouwlagen doorgetrokken erkervormige uitbouwen, bekroond met koepelvormige bedaking en ondersteund door voluutvormige consoles (centrale travee aan dijk- en achtergevel en uiterste traveeën aan zijgevel). Gecementeerde balkons op kleine consoles gedecoreerd met rond meandermotief. Rechthoekige muuropeningen; korfboogvormige openingen op het entresol.
Hoofdingang aan Zeedijk met centraal rechthoekig portaal met verdiepte inkom. Dubbele beglaasde deur voorzien van fraai smeedwerk, onder meer gestileerde florale motieven en ovalen medaillonmotief. Garages en dienstingang aan zij- en achtergevel.

Interieur. De oorspronkelijke indeling en aankleding bleven grotendeels bewaard. Inkomhal met tochtportaal; driedelige deels beglaasde deuren met roedeverdeling en bovenlichten; betegelde vloer en marmeren plint. Oorspronkelijk conciërgerie op de gelijkvloerse verdieping. Achterliggende gang met knik naar oostzijde leidt naar octogonale trap- en lifthal. Bordestrap in granito met banden in mozaïek op de overlopen.

Centraal in traphal ingewerkt bewaarde liftschacht met personenlift van het merk "Schindler", daterend van 1928. Bedient gelijkvloerse verdieping en de zes bovenverdiepingen. Schacht in open trappenhuis, van de trappen gescheiden door rasterwerk in ijzeren kader. Toegangen per verdieping: ijzeren vleugeldeur voorzien van traliewerk. Oorspronkelijke roepknoppen in koper (Schindler). IJzeren T-geleiders. De kooi is opgehangen aan een ijzeren arcade in profielijzer, voorzien van de ophangingswielen. Houten liftkooi (in acajoukleur geschilderd) met mat glas en spiegel met geslepen randen. Houten accordeondeur (vouwdeur). Oorspronkelijke koperen knoppendoos (Schindler). Oorspronkelijke verlichting.

Machinekamer: kabeltrommel; elektrische motor "Schindler" op wisselstroom MOT n° 21571, type SDG 74 b 8 pk 220V. 11,8 A. 1420 T./min. Elektrische uitrusting vernieuwd.

Behouden indeling van twee appartementen per verdieping, uitkomend met dubbele deur op trap- en lifthal; centraal gescheiden door deur waarachter technische ruimte. Ruime appartementen met onder meer behouden binnenschrijnwerk, parketvloeren, hang- en sluitwerk onder meer draai-espanjolet met fraai geajoureerd handvat. (Slechts één appartement werd bezocht).

Zolderverdieping oorspronkelijk ingericht voor huispersoneel; voormalige meidenkamers en één sanitaire ruimte; thans in gebruik door de eigenaars.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, DW002365.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostende 1, 1928/23.
  • Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1966/264.