Samenstellen van burgerhuizen

Beschrijving

Twee samenstellen van kleine burgerhuizen met voortuintjes, in repeterend schema, behorend tot de originele bebouwing in cottagestijl van de jaren 1920. Rijhuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen pseudo-mansardedak, allemaal met scherpe puntgevel boven één travee en met gebruik van imitatievakwerk.

Nummers 42-58, ensemble tussen Papaver- en Schermplantenstraat, onder meer "Lisse", "Zeedroom", "Bon Air", "Les Pavots"… Gevels uit gele baksteen met rode voor pseudo-vakwerk en strekse lateien van de art-deco-getinte muuropeningen; deur met één of twee zijraampjes; typerende erkers uitgewerkt als dakvenster met puntgevel. Bijpassende betonnen afsluiting van de voortuintjes.

Als pendant aan de andere kant van de straat, nummers 51-55/ Duinhelmstraat, samenstel van drie witgeschilderde huisjes met gecementeerd imitatievakwerk op de geknikte zijpuntgevels. Gekenmerkt door deels bewaarde luifels met daarboven balkon en bovenvensters met in dambordpatroon betegeld boogveld. Nummer 51 met bewaarde betonnen afsluiting van de voortuin.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda